fbpx

„Plevel nebo bylina?!“ Pampeliška je neúnavný a skvělý pomocník, je to „divobylinka“

Neúnavná, zářivá a veselá, taková je pro mě pampeliška. Jeden den ji vyrýpnete ze záhonu a druhý den je o kus vedle nová. Tomu říkám regenerace, transformace…být připraven a nenechat se odradit, vytrvat…to jsou vlastnosti! 🙂 Považujeme ji za otravný plevel a leckdo se snaží ji vypudit a vyhubit ze zahrádky,…často marně. Já se snažím prostě všechnu sníst a podělím se s vámi o pár receptů 🙂 Proč? Protože pampeliška je úžasná léčivka. Nemáte zahrádku, nevadí venku je jí dost:).

Stejně tak obdivuji kopřivu, svízel, vlaštovičník, bezinku, kokošku a mnoho dalších. Říkám jim mocné plevele všedního dne, skrývají v sobě neúnavnou léčivou sílu a často je jejich využití velmi jednoduché.

Pampeliška (smetanka) lékařská ( Taraxacum officinale Weber )

Nebudu vás tady bombardovat botanickou přednáškou o pampelišce. Dobré poznávací znamení pampelišky je její stonek, ze kterého po utržení teče „pampeliškové mléko“, které má nahořklou chuť. Zatímco samotný květ je příjemně slaďoučký. To by mělo stačit.

Moje děti na procházkách mlsají právě ty sladké květy a já žvýkám hořké stonky…dozvíte se proč 🙂

Kvete zhruba od dubna do konce května, ale protože se rychle rozmnožuje, můžeme její květy najít sem tam celé léto, listy se dají neúnavně sbírat celoročně, velmi dobře přezimuje… Léčivá je úplně celá, nejen a nejvíc ze všeho asi prospívá játrům a žlučníku. Což neznamená, že musíte mít nějaké vážné onemocnění, aby jste si dali pampelišku. Naopak. To ostatně platí i pro jiné bylinky. Lepší prevence a posílení organismu, než řešení vážného problému.

Na co pampeliška pomáhá….

ČERSTVÉ STVOLY KVETOUCÍ PAMPELIŠKY KONZUMOVANÉ ZA SYROVA

  • játra a žlučník - reguluje a zlepšuje jejich činnost, rozpouští žlučové kameny, pomáhá při onemocnění jater a žlučníku
  • cukrovka -  pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi
  • kožní problémy - vyrážky, lišeje, svrbění kůže, akné
  • žaludek - čistí žaludek a reguluje produkci žaludečních šťáv
  • podporuje látkovou výměnu v těle - metabolismus
  • pomáhá při regeneraci organismu - po nemoci, při nemoci, preventivně, regeneruje
  • pomáhá při únavě, oslabení a ochablosti organismu
  • léčí a předchází paradentóze
  • čistí krev

14ti DENNÍ JARNÍ "ŽVÝKACÍ KÚRA" 

  • 4 až 10 čerstvých stvolů kvetoucí pampelišky, omyjeme, odtraníme květy a za syrova dobře rozžvýkáme a spolkneme.
  • nemusíme dodržet přesně celou kúru, já si vždy v přírodě prostě utrhnu pár stonků a sním je (když vím, že je tam čisto nic nemeju),...ale...
  • pokud chci cíleně něco léčit, nebo potřebuji důkladně podpořit organismus, musím vytrvat s delším užíváním, v tomto případě si pohlídat alespoň 14 dnů a můžeme kúru prodloužit i na 4 týdny.

 

  • PAMPELIŠKOVÝ KOŘEN - čistí a ředí krev, podporuje pocení, je močopudný a povzbuzuje
    Čerstvý i sušený. Sbírá se na jaře a na podzim, ideálně pokud nestříkáte v zahrádce pesticidy a spol, já zužitkuji celé vypleté pampelišky, tedy i kořen. V přírodě dáváme při sběru pozor na čisté prostředí! Dělá se čaj a čerstvé mladé kořínky jsou skvělé do salátů.
  • MLADÉ PAMPELIŠKOVÉ LISTY - mají účinky jako stonky a kořen
    List sbírám před rozkvětem. Dá se i nasušit ve velmi tenké vrstvě a použít na přípravu čaje. Čerstvé mladé listy jsou velmi chutné do salátů.
  • PAMPELIŠKOVÝ KVĚT - podporují trávení, působí na játra a metabolismus
    Květy sbírám nejraději první jarní, ale celé období od počátku kvetení až do cca konce června (záleží na počasí) je krásně "pampeliškové". Květ nejčastěji zužitkuji na sirupy, "medy" a čerstvé na ozdobu jídel, do salátů či jen tak na mlsačku.

Jak tedy využít pampeliškových dovedností ?

Pampeliškový nálev

Z čerstvých  pokrájených listů nevykvetlých pampelišek (nebo sušených listů). Cca jednu až dvě vrchovaté lžičky zalijeme 250 ml vařící vody a necháme 15 až 20 minut vyluhovat. Scedíme a neslazené pijeme 2x denně. Nejlépe ráno nalačno a pak po jídle. 

Pampeliškový odvar

Z kořene pampelišky. Kořen musíme dobře umýt a pokrájet nejlépe na drobné proužky, kostičky. Pokud chceme usušit, tak nejlépe na slunci nebo v sušičce na ovoce, nad kamny – ne na kamnech! Jednu vrchovatou lžičku pokrájeného kořene do studené vody 250 ml zahřejeme k varu a vaříme 10 až 15 minut, 5 minut necháme odstát. Opět se pije 2x denně, ráno nalačno a po jídle.

Pampeliškový macerát

Připravujeme stejně jako předchozí odvar, ale dané množství namočíme na 12h do studené vody a teprve potom povaříme. Užíváme stejně jako předchozí.

Já osobně zbožňuji to žvýkání, je to velmi jednoduché a na přípravu naprosto nenáročné :)))).  A teď několik veselejších receptů. 

🌼SIRUP / MED PAMPELIŠKA
2 vrchovaté „dvouhrsti“🤲čerstvých pampeliškových květů, 1 litr studené vody, 1 kg přírodního třtinového cukru, 1/2 citron (nejlépe bio).

Postup: Květy s vodou pomalu přivedeme k varu, necháme zpěnit, odstavíme a necháme vychladnout. Dáme do chladu (lednice, sklepa) na 12 až 24 h. Scedíme a květy vymačkáme! Do tohoto lektvaru přidáme 1 kg třtinového cukru a citron na plátky. Promícháme a velmi pomalu zahříváme na plotně, NESMÍME přivést k varu, jen redukujeme tekutinu! Občas promícháváme. Můžeme nechat, jednou, dvakrát vychladnout. Tím zkontrolujeme hustotu redukované tekutiny. Čím více zredukujeme, tím spíš budeme mít konzistenci jako med. Pokud dáme o něco méně cukru a budeme méně redukovat vznikne spíše šťáva, tedy sirup. Je to jen na nás. Plníme do menších skleniček, ještě teplé :

 

PAMPELIŠKOVÝ SIRUP BEZ CUKRU

2 vrchovaté „dvouhrsti“🤲čerstvých pampeliškových květů, 1 litr studené vody, 0,25l ječného sladu (cca 400 g ). Tzv. sladovit prodává se jako Sladěna, Sladěnka, koupíte ve zdravé výživě, nebo na internetu, fór je v tom, že neobsahuje jednoduchý cukr a na rozdíl od něj je nesmírně zdravá), 1/2 citron (nejlépe bio).

Postup: Slad s vodou dáme do hrnce a pomalu zahříváme, dokud se slad nerozpustí. Tekutiny se musí spojit, pak odstavíme z plotny a necháme zchladnout, ale jen na tělesnou teplotu. Přidáme pampeliškové květy, promícháme a po úplném zchladnutí zakryjeme a necháme v chladu po 12h. Přecedíme, květy pořádně vymačkáme a přidáme šťávu z půlky citronu. Na sporáku pomalu zahřejeme, NEVAŘÍME a promícháváme, zahříváme jen tak, aby se spojili všechny složky. Ještě teplé plníme do sklenic, uzavřeme a po vychladnutí skladujeme v chladu. Ředíme vodou jako sirup, nebo přidáváme do čaje :). Pokud neseženeme ječný slad můžeme použít například agávový či datlový sirup, které jsou však finančně náročnější.

Slad celkově je výborný a zdravý pomocník pro sladkou kuchyni a já si vždy pořídím větší množství na internetu, skladuji v chladu a vydrží fakt dlouho., ale nám ne, jde u nás na kila 🙂 děti ho milujou. Nejprve si vyzkoušejte zda je to vaše parketa na malém množství a pak se dá objednat výhodněji větší množství například přímo od sladovny. Pozor slad děsně lepí, chce to trochu „grif“ při manipulaci, ale zase je výborný 🙂

PAMPELIŠKOVÝ SALÁT –  mladé listy nevykvetlých pampelišek a menší kořeny

Zhruba plnou dvou hrst na dvě porce, ale je to libovolné (hrst denně se doporučuje), listů nebo dobře omytých kořínků nebo obojí:

  1. Malý přílohový saláthrst až dvě nasekáme nadrobno pokapeme citronem a podáváme k hlavnímu jídlu (pro zpestření pár kapek datlového sirupu, nebo zředěné sladěnky)
  2. Přísada do divokých salátů – kombinuji s další sezonní zeleninou, jako jsou ředkvičky, rukola, roketa, špenát kedlubna, mrkev, cibule, …nebo divokou – řebříčkem, jitrocelem, bršlicí atd. Fantazii se meze nekladou já přidávám také semínka, koření a zálivku.
  3. Příklad divokého salátu: 5 ředkviček na plátky, hrst pokrájených pampeliškových listů, hrst velmi malých mladých listů řebříčku, mladé nadrobno pokrájené zelí, dvě lžíce kysaného zelí, klíčky vojtěšky, opražená dýňová a slunečnicová semínka, semínka černuchy. Zálivka – lžička citronové šťávy, pár kapek ume octa nebo sojové omáčky Tamari (nemusí být, použijte malou špetku soli) a lžička datlového sirupu.
  4. Přísada do hlavního jídla – nadrobno nasekané listy se dají jako posypka na chleba, do polévky, nebo na hlavní jídlo. Nebo prostě pampeliškové hlavní jídlo.
  5. Příklad hlavního jídla: 2 až 3 vařené brambory (lepší jsou „nové“), 2 vejce na měkko (na hniličko, na tvrdo – jak kdo má rád), jedna jarní cibulka nadrobno posekaná, 2 hrsti pokrájených pampeliškových listů a kořenů. Nakrájet, smíchat, mírně osolit, lehce opepřit, špetka kurkumy.
  6. Stejný recept, ale veganská verze bez brambor…Místo brambor můžeme použít například polentový nebo jáhlový knedlík (uděláme doma, ale dá se i koupit ve zdravé výživě), místo vajec restované tofu a máme zase něco trochu jiného :))) 

Salátových variací a kombinací je nepřeberné množství, jen se toho nebát a neustrnout na “ šopáku“ i když i ten mám ráda :).

JEDLÉ KVĚTY

Další skvělý způsob je využít rozkvetlé pampeliškové květy na jedlou ozdobu jídla (do salátů, polévek, dezertů, chlazených nápojů, přísada do čajových směsí…), jsou nejen chutné, ale také pohledné a samozřejmě zdravé :)))))

 

NAKLÁDANÁ PAMPELIŠKOVÁ POUPATA  (ALA KAPARY) na jednu cca 250 ml skleničku

velkou hrst (až dvě, záleží na velikosti poupat a vaší ruky) pampeliškových, ještě zavřených poupat, lžička soli, 180 ml vody, 20 ml vinného či jablečného octa (prostě jeden hrneček 200 ml, cca do třetiny voda a zbytek ocet), hořčičné semínko 1/4 lžičky (není nutné).

Postup: do čisté zavařovací skleničky dávám vrstvu poupátek (sbírám jen v čisté přírodě a tak nic neoplachuji, ale záleží na vás jak to cítíte…). Jemně posolím a zase vrstvu… opakuji dokud není sklenička skoro plná (na pár prstů pod uzávěr). Navrch přidám hořčičné semínko a protřepu. Dám do lednice na 24 h, tak 2x během odležení protřepu. Po té přivedu k varu směs vody s octem a vařící naliji na prosolená poupátka, ihned uzavřu, otočením zkontroluji zda neuniká tekutina a nechám takto vychladnout. Otočím zpátky a skladuji v chladu, vydrží i měsíc, déle nevím, vždy se to sní :).

Pokud chcete dělat větší množství a déle skladovat raději sterilizujte. Tzn. po procesu výše: dám na 20 minut do trouby na 100 stupňů C, vyndám otočím, nechám vychladnout a skladuji v chladu (ale nemusí být nutně v lednici).

Z pampelišky bychom mohli udělat ještě pampeliškové víno, kávu bez kofeinu, omlazující vodu na obličej a spousty dalších receptů,…ale to zase příště, v jiném článku nebo E-booku. 

Mějte vždy na paměti, že užívání bylinek dle vlastní vůle nenahrazuje odbornou lékařskou péči.

 

 

 

 

Anna Šafaříková
Jsem nadšená bylinkářka a ráda sdílím své zkušenosti, recepty a příběhy s ostatními, aby mohli pustit bylinky a další přírodní zdroje do svých životů a zlepšit zdraví sobě i svým dětem.Můj příběh si přečtěte zde.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.