fbpx

Legendami opředená bylina, bájný keř, věrný pomocník při nachlazení. Obyčejná „bezina“.

Červen začíná BEZINOU. Bez černý, bezinka, Sambucus Nigra, také smradinka a kdoví co ještě… „Bezina“ říkáme u nás doma už 10 let. Pojmenoval ho tak náš syn. Miloval k snídani čaj z bezových květů a při nachlazení tenhle čajík náramně pomáhal. A co teprv, když jsem objevila kouzelnou moc bezových větviček. Ne náhodou je bezová hůlka, mocnou hůlkou kouzelnickou, nejen v příbězích Herryho Pottera.

Bezinka je léčivá celá, od mladých výhonků, přes kůru, listy, kořeny, květ i plody. Tomu říkám velká paráda. Často roste na dostupných místech, u domů, kompostů, při cestách…, někdo by řekl, že je to takový plevel… Neznám nic lepšího než léčivou sílu plevele a nic jednoduššího, než si v případě potřeby uštípnout trochu čerstvé přírodní magie.

Bez černý obsahuje třísloviny, které mají svíravé účinky, dále rutin, éterické oleje, slizy, vitamíny, minerální látky, sacharidy, bílkoviny a mnoho dalšího....je doslova nabitý živinami. Jeho konzumace VELMI osvěžuje organismus.

Zahání únavu, bolesti hlavy, působí protizánětlivě. Pomáhá při nachlazení, chřipce, usnadňuje odkašlávání, podporuje pocení, užívá se při horečce, povzbuzuje srdce a krevní oběh a čistí krev. Užívá se vnitřně v podobě bylinkového čaje z květu, či mladých větviček. Také se používá studený macerát, bezinkové víno, z plodu pak likéry, marmelády, zavařeniny...

Zevně je skvělý jako kloktadlo při problémech s dásněmi, k obkladům, na masáž unavených a namožených svlalů, jako pleťová voda proti akné a na čištění pleti, jako vlasová kůra na růst vlasů a v neposlední řadě na koupele, které podporují obranyschopnost organismu. Využívá se odvar z listů, kůry, větvičektinktura z květů, bezový ocet či studený macerát.

Je potřeba si říci, že bez černý obsahuje látku sambunigrin, ze které se může uvolnit kyanid, toxická látka. Vyskytuje se v semenech, čerstvé kůře, listech a v nezralých plodech. Ve velkém množství může způsobit otravu (průjem, závratě, zvracení, slabost, vyrážka...). Konzumace těchto částí za syrova se nedoporučuje. V květu obsažen není a v ostatních částech jej neutralizujeme PŘEVAŘENÍM.

Různé prameny se rozcházejí, zda vnitřně užívat či neužívat jiné části bezu mimo květ. Také není vědecky podloženo, které konkrétní látky mají léčivé účinky, ale zároveň se léčivost bezu černého nijak nepopírá. Každý se tedy musí rozhodnout sám, zda mu bezinka pomůže a jaké části je ochoten konzumovat.

Bezový květ byla, jedna z prvních bylin, kterou jsem začala kdysi sbírat a zpracovávat. Ne vždy se mi kvalita kupovaného květu líbila. Unavovalo mě to neustálé kupování bylinek, za to mě začalo bavit bylinky sbírat. Spojila jsem příjemné s užitečným a naučila se různé formy zpracování.

Největšímu využití však u nás dodnes má „bezinový čaj“ a kouzelné „větvičkové koupele“.

BEZOVÝ  nálev neboli „bezinový čaj“

  • nálev z květu – čerstvý květ – 2 až 3 květy (podle velikosti) na jeden litr horké vody, spařit a nechat 3 až 5 minut vyluhovat. Pokud máme sušený, dáme jednu vrchovatou lžičku na 250ml horké vody, opět spařit a nechat 5 minut vyluhovat.
  • při problémech pijeme 2x až 4x denně, po dobu jednoho až dvou týdnů (dětem stačí méně).
  • preventivně 1x denně, nejlépe v chladném ročním období

KOUPEL Z BEZOVÝCH VĚTVIČEK – odvar

  • odvar z bezových větviček a listů používám na koupele – nalámu si zhruba dvě plné hrsti větviček, dám do 2l studené vody, povařím 15 minut a 10 minut nechám odstát. Přiliji do vany a je to.
  • bezová koupel krásně prokrvuje, uvolňuje dýchací cesty a stimuluje obranyschopnost organismu, lze zařadit při nemoci z nachlazení, prostydnutí, promoknutí, pokud se nemocný necítí na celkovou koupel, je možná koupel nohou (chodidla po kotníky), koupel má trvat maximálně 20 minut, stačí i 10 minut.
  • preventivní koupele posilují obranyschopnost organismu, dělají se cca 1x týdně. Je to naprostá bomba, dělám je pro děti v podstatě celoročně (mimo léto) a výborně to funguje. Stačí na to dětská vanička a pro děti i menší množství odvaru, někdy používám “ jen“ květový nálev a na konci koupačky ho přidám do vany, třeba na 5 minut …). Pro sebe používám metodu polévání, kterou podrobněji vysvětluji  v Ebooku o kopřivě.

Prevenci miluju, vyhýbáme se tak přeplněné čekárně u lékaře.

Před sběrem pěkně bezinku poprosím. Můžeme se tomu usmát, ale bez černý se užíval odpradávna. Lidé věřili, že v něm přebývají dobré víly.

Bezové hůlky se používaly na vyhánění zlých duchů i myšlenek, stejně fungovala i píšťalka z bezu.

Traduje se, že za letního slunovratu se pod keřem bezu zjevují skřítkové. Můžete se podívat, slunovrat obvykle vychází na 20 až 21. června. Já mám jednoho doma, narodil se právě 20. června a „bezinu“ má rád dodnes 🙂

SBĚR A SUŠENÍ 

Květ sbírám v úplném rozkvětu a za suchého počasí. Květy musí být opravdu jen bílé a drobné okvětní lístky směřují nahoru. Jakmile se začnou ohýbat a hojně z nich vypadává pyl, tak je pozdě, ještě později začnou „reznout“.

Sušíme za přístupu vzduchu a ve stínu. Způsoby používám dva. Zavěšení za stopky květů, pokud mám kde, tak každý jednotlivý květ zavěsím, pozor na padající pyl, pokud to nemáte třeba na půdě, něco pod to dejte! Nebo rozložím stopkami dolů na síto, aby květ byl co nejvíc směrem vzhůru. Použít můžete i sušák na prádlo, zkrátka improvizujte… jak správně sušit najdete také v Ebooku zdarma (je o té kopřivě, ale pravidla jsou stejná).

Květy vám nesmí zhnědnout a po úplném usušení (pár dní to trvá…) je zbavíme stopek, uchováváme ve sklenici či papírovém obalu.

BEZOVÁ TINKTURA

zhruba 4 květy „nacpeme“ do sklenice, tak aby byla plná, ale květy nestlačujeme, lepší je zavařovačka s velkým hrdlem. Zalijeme cca 0,5l kvalitního lihu, nejlépe čisté ovocné pálenky okolo 40% až 60% . Uzavřeme a necháme stát 3 až 4 týdny, občas protřepeme. Potom přecedíme do tmavé láhve a používáme k masážím bolavého svalstva, po námaze, sportu atd…lze kombinovat s olejem, ale i užívat kapky vnitřně. Využívám i k desinfekci, lze ředit vodou na kosmetické účely, přidat do koupele…

BEZOVÝ OCET

opět stejný postup, ale květy zalijeme kvalitním vinným či jablečným octem. Užíváme v kuchyni místo běžného octa, nebo jako základ na kosmetickou vodu (zředíme s vodou), dále při horečce (přidáme lžíci až dvě do sklenice s vodou a pijeme), na obklady, opět při horečce namočíme do octa s vodou (poměr 1:1) a obalíme kotníky a zápěstí, či při vyvrknutém kotníku a podobných poraněních. Skvěle pomáhá na štípance, neředěným octem potíráme, zmírňuje svědění a otok. Můžeme jím i masírovat bolavé svaly.

BEZOVÁ VODA

to je senzační osvěžující nápoj s nekonečnou variabilitou chutí 🙂. Spočívá v tom, že dáme zhruba 3 až 4 čerstvé květy do džbánu se studenou vodou a nechám pár hodin macerovat v chladu. A je to. Já kombinuji s plátkem citronu, nebo pomeranče, snítkem máty či meduňky, čerstvou jahodou…kouzlo je v tom, že vodu nesladíme :). Samotná (bez příměsí jako třeba ty jahody…) lze použít jako kosmetická voda, jen nemá dlouhé trvání, maximálně den dva v chladu.

 

BEZOVÁ ZMRZLINA

většinou ji dělám ze základu na šťávu, viz odkaz níže. Ale když bezový sirup neplánuji…Vezmu nějaký sirup (datlový, agave, javorový) nebo slad (ječný nebo rýžový, oba je potřeba nejprve převařit). Smíchám s vodou, poměr je zhruba na 0,5l vody 300 ml sladu či sirupu. Zahřeji mírně, aby se spojil sirup či převařený slad s vodou.  Když směs vychladne na teplotu těla, přidám 4 až 6 bezových květů a nechám přes noc macerovat. Druhý den opět malinko zahřeji, vymačkám květy, přidám šťávu z 1/2 citronu, scedím a naplním do formiček. Dám zmrazit a je to. Místo sirupů či sladů, můžete použít i cukr, jen už to nebude tak zdravé mlsání.

BEZOVÝ SIRUP A ŠŤÁVA s cukrem i bez – bez cukru– postup najdete v tomto odkazu, sice se jedná o pampelišku, ale recept je totožný i pro bezové květy. 

SMAŽENÁ BEZINKA TZV. „KOSMATICE“

to je taková lahůdka, kterou dělala moje máma a nedávno mi jí připomněla moje kamarádka, která si na ní také pochutnává. Existuje více receptů, spočívá to v tom, že obalíte bezový květ v těstíčku na smažení. Já používám většinou jen vodu a luštěninovou (cizrnovou, hrachovou či čočkovou) mouku nebo pohankovou mouku. Smíchám  jí s vodou, abych měla těsto jako na palačinky, namočím bezový květ a opatrně osmažím na oleji. Dá se na slano a nebo těsto nesolím a po osmažení posypu skořicí  a pokapu datlovým sirupem, jako takový teplý dezert. Ale stejně tak si květ můžete obalit podle svých chutí a představ 🙂

A TO STÁLE JEŠTĚ NENÍ VŠECHNO!!!

Bez černý nabízí opravdu hodně způsobů zpracování a využití. Například o vlasové kůře jsem nedávno psala tady. Další recepty, nejen z „beziny“, budou v chystaném Ebooku, bude na co se těšit. Bezinka nabízí také plody, které se zpracovávají na podzim. Různé zavařeniny a marmelády či sirupy…. jsou to snad vitamínově nejnabitější bobuloviny, které se dají v přírodě najít. Naši předkové to věděli a bezu si vážili. Jak se říká:

Před heřmánkem smekni a před bezem klekni…před lípou smekni a před bezem klekni, jak chcete…:). Já si vážím všech bylinek, jsou to fantastické dary přírody a je škoda chodit kolem nich bez povšimnutí. Nenechte Bez bez povšimnutí 🙂

Děkuji a přeji krásné dny, pro další inspirace se můžete přidat na Bylinkovou virtuální louku na sociálních sítích, tady. 

Anička

Pamatujte, že užívání bylinek dle vlastní vůle nenahrazuje odbornou péči.

Anna Šafaříková
Jsem nadšená bylinkářka a ráda sdílím své zkušenosti, recepty a příběhy s ostatními, aby mohli pustit bylinky a další přírodní zdroje do svých životů a zlepšit zdraví sobě i svým dětem.Můj příběh si přečtěte zde.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.